ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΚΙΟΥ "ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΚΙΟΥ "ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ"

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το ιστορικό καΐκι «Αγία Κυριακή» κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου 

 

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης θέλοντας παράλληλα να κληροδοτήσει στη νέα γενιά γεγονότα ιστορικής μνήμης του τόπου μας με πανελλαδική απήχηση, εκθέτει το ιστορικό καΐκι «Αγία Κυριακή» σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη στην είσοδο του Δημαρχείου.

Η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτή εκδήλωση την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 17.00 το απόγευμα στο Δημαρχείο (Αραφηνίδων Αλών 10-12).

Η υλοποίηση του εγχειρήματος ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο. Αφού εντοπίστηκαν τα αυθεντικά σχέδια ναυπήγησης του καϊκιού, ο κατασκευαστής Ανδρόνικος Καψουράχης, πραγματοποίησε μια λεπτομερή δουλειά με σεβασμό στην ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική σε κλίμακα 1/10.

Το ιστορικό καΐκι «Αγία Κυριακή» στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην αντίσταση μεταφέροντας έλληνες πατριώτες και συμμάχους από τη Ραφήνα σε νησιά για να τους παραλάβουν τα συμμαχικά υποβρύχια, ενώ η δράση του έφθανε μέχρι Αλεξάνδρεια και Τσεσμέ.

Το καΐκι τύπου «ΠΕΡΑΜΑ» ήταν ιδιοκτησίας του Καρυστινού καπετάνιου Θόδωρου Καδή με αριθμό νηολογίου ΝΚ 1183. Η ιστορία του καϊκιού έγινε τραγούδι σε μουσική του Μίμη Πλέσσα στίχους Κώστα Βίρβου με τη φωνή της Ρένας Κουμιώτη. 

 

Στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=ktGmHwzUhY8  θα βρείτε το λινκ του τραγουδιού για το καΐκι Αγία Κυριακή.  

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο κατασκευαστής Ανδρόνικος Καψουράχης