Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ προς το Υπ. Υποδομών

Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ προς το Υπ. Υποδομών

Πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για αύξηση της στεγαστικής συνδρομής υπέρ των πυρόπληκτων

               Ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ προς το Υπ. Υποδομών

 

Μετά από πρωτοβουλία και εισήγηση του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς και με τη στήριξη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων Συμβούλων, εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα με το οποίο καλείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών να αναπροσαρμόσει άμεσα το ύψος της στεγαστικής συνδρομής στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας κατά τουλάχιστον 50%.  

Σύμφωνα με την απόφαση - ψήφισμα, η διεθνής έκρηξη των τιμών που έχει συμπαρασύρει και εκτινάξει το βασικό κόστος της οικοδομής σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων προβλημάτων που αναφέρονται αναλυτικά στο ψήφισμα, έχουν οδηγήσει πολλούς δικαιούχους σε πλήρες αδιέξοδο και αδυναμία να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατοικιών τους, καθώς οι πραγματικές τιμές της αγοράς δεν καλύπτονται από την κρατική στεγαστική συνδρομή.

            Με το ομόφωνο ψήφισμα το ΔΣ του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου καλεί το Υπ. Υποδομών να αυξήσει κατά 50% τη συνδρομή για τους κύριους και βοηθητικούς χώρους, ώστε να μπορούν να ανακατασκευασθούν οι κατεστραμμένες πυρόπληκτες κατοικίες, και να αμβλυνθεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα στην πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.

Η Πολιτεία δια του Υπουργείου Υποδομών, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 ανακοίνωσε ως στεγαστική συνδρομή στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας για την ανακατασκευή των πληγεισών κατοικιών ποσά 1000 €/m^2 για τους κυρίους χώρους και 650 €/m^2 για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, λεβητοστάσια κ.λπ.), τιμές σχετικά ικανοποιητικές για την εποχή.

Η παρούσα οικονομική και ενεργειακή συγκυρία με την διεθνή έκρηξη των τιμών που έχει συμπαρασύρει και εκτινάξει ακόμη  και το βασικό κόστος της οικοδομής αλλά και το σοβαρότατο πρόβλημα πολλών εκ των δικαιούχων πυροπλήκτων να κλείσουν τους φακέλους τους, να βγάλουν άδειες και να εκκινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, λόγω και της εκκρεμότητας των δασικών χαρακτηρισμών στην ευρύτερη περιοχή που λύθηκε με τον Ν. 4685/2020 &102.6 τον Μάιο 2020 αλλά και της καθυστέρησης των διαδικασιών έκδοσης αδείας και κατεδάφισης των κατεστραμμένων κατοικιών τους, αλλά και λόγω της υποχρεωτικής κατάταξης των νέων κατοικιών από 1/4/2021 σε ενεργειακή κατηγορία Α η Α+ με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος κατασκευής (υποχρεωτική θερμοπρόσοψη και θερμοδιακοπτόμενα υαλοστάσια, αυτοπαραγωγή ενέργειας κλπ.) τους έχουν οδηγήσει σε κυριολεκτικό αδιέξοδο και πλήρη αδυναμία να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των περιουσιών  τους λόγω της εκτίναξης των πραγματικών  τιμών που δεν καλύπτονται από την κρατική στεγαστική συνδρομή.

Σύμφωνα με παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, το πραγματικό κόστος κατασκευής αγγίζει πλέον, αν δεν τα ξεπερνά, τα 1500 €/m^2.

Αυτή η αναντιστοιχία της παρεχόμενης στεγαστικής συνδρομής με το τρέχον κατασκευαστικό κόστος δημιουργεί αδυναμία ολοκλήρωσης των όποιων ανακατασκευών από τους δικαιούχους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου αντιλαμβανόμενο το τεράστιο πρόβλημα και την πρακτική αδυναμία των συμπολιτών μας να ολοκληρώσουν τα απαιτούμενα στις κατοικίες τους, ΟΜΟΦΩΝΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών να αναπροσαρμόσει άμεσα το ύψος της στεγαστικής συνδρομής κατά τουλάχιστον 50%  για τους κυρίους  και για τους βοηθητικούς χώρους, ώστε να μπορούν να ανακατασκευασθούν οι κατεστραμμένες πυρόπληκτες κατοικίες, να αμβλυνθεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα στην πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής.