Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μπροστά σε θέματα ενέργειας. Η συνάντηση της ΠΕΔΑ με τον Αλέξη Τσίπρα για ενεργειακή κρίση και τέλος ταφής απορριμμάτων

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μπροστά σε θέματα ενέργειας. Η συνάντηση της ΠΕΔΑ με τον Αλέξη Τσίπρα για ενεργειακή κρίση και τέλος ταφής απορριμμάτων

Σειρά προβλημάτων που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των ΟΤΑ αλλά και τρόποι αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης (Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022) διαπαραταξιακής επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, με επικεφαλής τον Πρ. της ΠΕΔΑ κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων της ΠΕΔΑ με τους πολιτικούς αρχηγούς, η επιτροπή, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία των Δήμων για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και για το τέλος ταφής των απορριμμάτων (20 ευρώ/tn).

Επισημάνθηκε ότι οι Δήμοι δεν εισπράττουν «ούτε από τις εταιρείες ενέργειας, ούτε από τους δημότες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και πραγματικά σε λίγο δεν ξέρω αν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να στηριχτούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να βρεθούν πρακτικές λύσεις, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε ο κάθε Δήμος να παράγει δική του ενέργεια και να μπορεί να «ανακουφίζει» τους άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους πολίτες.

Ήδη ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Μπουρνούς κατά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει τις πιο πρόσφορες λύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία θα εξασφαλίσουν δωρεάν παροχή ενέργειας καταρχάς στα δημοτικά κτίρια και τις υπηρεσίες και σε δεύτερο χρόνο θα ανακουφίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Παράλληλα στη συνάντηση, για το τέλος ταφής, προτάθηκε η εφαρμογή του να γίνει σταδιακά σε μια τριετία ώστε να μην μετατοπιστεί άμεσα το κόστος στα νοικοκυριά και να δοθεί η δυνατότητα να προωθηθούν περαιτέρω και να χρηματοδοτηθούν πολιτικές ανακύκλωσης.