ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: Συνεχείς δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

 

Με ένα πλέγμα δράσεων, παρεμβάσεων και εκτεταμένων πρωτοβουλιών κάποιων εξ’ αυτών πρωτοποριακών σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου μειώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ολόκληρη την περιοχή, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγραμματισμού για το περιβάλλον και τη φύση, παράλληλα με την πολιτική προστασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αστική βιώσιμη κινητικότητα.

Πρόσφατα έχουν προηγηθεί δύο δράσεις καθαρισμού: α) της παραλίας Φίλιππας και β) του παράκτιου μετώπου από Αργυρά Ακτή έως Κόκκινο Λιμανάκι, στην οποία δράση συμπεριλήφθηκε και ο καθαρισμός του βυθού της θάλασσας με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου οι αμέσως επόμενες δράσεις είναι για την ερχόμενη Κυριακή 5-11-2022 και αφορούν:   

1.Σε συνεργασία του Δήμου με την ELPEN καθαρισμός και φύτευση στο λόφο “THE VIEW”.

Ειδικότερα αφορά: Κόψιμο και συλλογή ξερών χόρτων, τρίψιμο και βάψιμο στα παγκάκια, διαμόρφωση χώρου με φύτευση και τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος.

2.Καθαρισμός της παραλίας στο Μπλε Λιμανάκι σε συνεργασία με τη εταιρεία «Gerolymatos International».

Παράλληλα η Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις όπως η συνεργασία με την AEGEAN REBREATH - ΒΑΤ βάσει της οποίας μειώθηκαν σε ποσοστό 62% τα αποτσίγαρα σε έδαφος, παραλίες και κατ’ επέκταση η ρύπανση στις θάλασσες μας, αλλά και το πρόγραμμα «THE GREEN CITY», για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων.

Τα μεγάλα έργα: ΜΕΒΑ, οριοθέτηση Μέγα Ρέματος, ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, δρόμοι διαφυγής εντάσσονται στο μεγαλύτερο κάδρο για την πολιτική  προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ακόμη, με ιδία μέσα και σε συνεργασία με την Επιτροπή για το Βιώσιμο Περιβάλλον και με εθελοντικές οργανώσεις, όπως η We4All αποκαθίσταται με δεντροφυτεύσεις το φυσικό περιβάλλον το οποίο έχει πληγεί βάναυσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018.

Ανακύκλωση: Πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ),  επικαιροποίηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση μη επικίνδυνων υλικών όπως ένδυση και υπόδηση, βιοαπόβλητα,  μπαταρίες, ογκώδη και ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά είδη, λαμπτήρες ενώ θα  ακολουθήσουν τα πλαστικά καπάκια και το χαρτί.

Επιπλέον, αναβαθμίζουμε σε μήκος περίπου 3 χλμ. την περιοχή του Βαλανάρη με στόχο την ανάδειξη του φυσικού κάλους με ασφαλή επισκεψιμότητα.  

Είναι υποχρέωση και καθήκον να προασπίζουμε σθεναρά και με όλες τις δυνάμεις μας τη διατήρηση του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλους της περιοχής.

Δέσμευσή μας να το παραδώσουμε καλύτερο στις μελλοντικές γενιές.