Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή πρόκληση για βιώσιμη κινητικότητα

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή πρόκληση για βιώσιμη κινητικότητα

Με δεδομένο ότι η διαχείριση των προβλημάτων της κυκλοφορίας είναι καθοριστική για την επίτευξη της βιώσιμης πόλης, η δημοτική αρχή του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, στο πλαίσιο δράσεων, επιτευγμάτων και έργων στον τομέα των μεταφορών, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, αναδεικνύει ακόμη μία σημαντική παράμετρο προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. 

Αρχικά η δημιουργία των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας οι οποίοι σταδιακά θα καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για τη χρήση ποδηλάτου ενώ παράλληλα το Ειδικό Χωρικό σε μία συνολική έκταση 7.900 στρεμμάτων περιλαμβάνει ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων, εκτός από την αναμόρφωση του οδικού δικτύου, την απελευθέρωση της παραλιακής ζώνης και φυσικά τη δημιουργία πεζόδρομων.

Συμπληρωματικά προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου και διαδρόμου φύτευσης στην κατάντι πλευρά του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, σε πρώτο στάδιο από Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης έως Βελανιδιά και σε δεύτερο στάδιο έως την περιοχή της Διασταύρωσης, ώστε το ποτάμι να ενταχθεί ως ένα υγιές περιβαλλοντικό στοιχείο στον κοινωνικό και πολεοδομικό ιστό της πόλης.

Προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των μετακινήσεων εντός του ιστού της πόλης, η δημοτική αρχή έχει θέσει επίσης σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ενώ παράλληλα ο Δήμος μας είναι μέλος του συμφώνου των Ευρωπαίων Δημάρχων για τη μείωση των εκπομπών διοξείδιο του άνθρακα. 

Η κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι να γίνουν βιώσιμες, με κοινωνική συνοχή και ενεργούς πολίτες, εξοπλισμένες με σύγχρονες υποδομές που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Από αυτή την πρόκληση δεν μπορούμε να απέχουμε, κινούμενοι στην κατεύθυνση προώθησης του ποδηλάτου, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για ένα σύστημα μεταφορών που εξυπηρετεί τη βιώσιμη κινητικότητα.