Υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα δημοτικά κτίρια με βάση τους ελέγχους του ΟΑΣΠ – Εκστρατεία ενημέρωσης αντισεισμικής προστασίας – Δήλωση του Δημάρχου Ρ/Π κ. Ευάγγελου Μπουρνούς

Υψηλό επίπεδο ασφάλειας στα δημοτικά κτίρια με βάση τους ελέγχους του ΟΑΣΠ – Εκστρατεία ενημέρωσης αντισεισμικής προστασίας – Δήλωση του Δημάρχου Ρ/Π κ. Ευάγγελου Μπουρνούς

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και η Δημοτική Αρχή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες, θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την αντισεισμική προστασία των δημοτικών κτιρίων εφαρμόζοντας επακριβώς τον ισχύοντα κανονισμό με μια σειρά προσεισμικών ελέγχων, τα αποτελέσματα των οποίων καταγράφουν αξιόπιστη εικόνα αντισεισμικής ικανότητας. 

Πρόκειται για:

Α. Τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (ΤΟΕ), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.

Β. Τον Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου ενημερώνει ότι στα Δημοτικά Κτίρια τόσο στον Πρωτοβάθμιο έλεγχο όσο και σε αυτά που χρειάστηκε Δευτεροβάθμιος έλεγχος με βάση τις οδηγίες του αρμόδιου ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) καταγράφεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας με βάσει τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό. 

Παράλληλα, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου ξεκινά μια ενημερωτική εκστρατεία με ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό (αφίσες και φυλλάδια) το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες «Αντισεισμικής Προστασίας» και θα διανεμηθεί - αναρτηθεί σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

 Ειδικότερα, πρόκειται για τρία φυλλάδια με Γενικές Οδηγίες Προστασίας (ΦΩΤΟ 1), με Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και μαθητές (ΦΩΤΟ 2) και οδηγίες Προστασίας για ΑμεΑ (ΦΩΤΟ 3).

Όσον αφορά στις αφίσες αφορούν τα βήματα προετοιμασίας, προφύλαξης και αντιμετώπισης (ΦΩΤΟ 4), την αντισεισμική προστασία στον εργασιακό χώρο σε περίπτωση πανδημίας και μη (ΦΩΤΟ 5,6) και τέλος γενικές οδηγίες και μέτρα προφύλαξης (ΦΩΤΟ 7).

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό υλικό για την «Αντισεισμική Προστασία», στην ιστοσελίδα του Δήμου και ειδικότερα στην ηλεκτρονική Διεύθυνση https://rafina-web.gaiagnosi.gr/ έχει αναρτηθεί αναλυτικός οδηγός με οπτικοακουστικό υλικό και οδηγίες προς μαθητές, ΑμεΑ, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, πολίτες. 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ:

Αγαπητοί μου συμπολίτες, η χώρα μας παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη. Με την πάροδο των ετών όχι μόνο μάθαμε να ζούμε με την απειλή του Εγκέλαδου, αλλά και να αξιοποιούμε την επιστήμη ώστε να βελτιώνουμε τη στατικότητα των κτηρίων.

Βάζοντας ψηλά στην ατζέντα μας την ασφάλεια όλων των πολιτών αλλά ειδικά των παιδιών μας, θωρακίζουμε τα δημοτικά κτήρια διενεργώντας όλους τους ελέγχους που προβλέπει ο Αντισεισμικός Κανονισμός.

Όμως επειδή θεωρούμε ότι ο συνεχής έλεγχος των υποδομών και η ενημέρωση των πολιτών είναι ο καλύτερος οδηγός προστασίας, σας καλώ προσωπικά να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα προστασίας, μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου μας αλλά και να διαβάσετε προσεκτικά τα έντυπα τα οποία σύντομα θα διανεμηθούν και θα αναρτηθούν παντού και ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες.

Η ασφάλεια όλων παραμένει αμετακίνητη προτεραιότητά μας.