Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου,2024

Ιστορία Πικερμίου

Το Πικέρμι στην αρχαιότητα αποτελούσε τον αττικό Δήμο Τείθρας της Αιγιείδος φυλής που τοποθετείτο στη μεσόγαια χώρα σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα συνιστά κωμόπολη της Ανατολικής Αττικής, στα περίχωρα των Αθηνών.Η κοινότητα εντοπίζεται στη Βόρεια Μεσογαία, οικοδομημένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πεντελικού Όρους και αναπτύσσεται επί της αρχαίας μαραθώνιας διαδρομής. Τοποθετείται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών και 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας πόλης της Παλλήνης στη διαδρομή προς τη Ραφήνα.

Το Πικέρμι αποκαλείται συχνά ως η “Ακρόπολις της Παλαιοντολογίας”, καθώς έχει τεράστιο πλούτο παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος να επιδείξει από τα πρώτα μόλις χρόνια της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με ανασκαφές αποτελούσε κρησφύγετο της άγριας πανίδας από την καινοζωική περίοδο, ενώ ευρήματα μαρτυρούν το διαρκή εποικισμό του μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα δε μία εκδοχή, οφείλει την ονομασία του στο βυζαντινό άρχοντα Επικέρνη, κτήτορος της Μονής Παντοκράτορος, του οποίου αποτελεί κτήμα κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κατά τη φραγκοκρατία δέχεται αρβανίτες κατοίκους ως τμήμα της Μεσογαίας, ενώ κατά την τουρκοκρατία διαιρείται σε εννέα τσιφλίκια Οθωμανών αρχόντων. Το 1912 εμφανίζεται ως οικισμός των Σπάτων, ενώ από το 1952 το Πικέρμι αναγνωρίζεται ως αυτόνομη κοινότητα της Ανατολικής Αττικής.

Η δημοτική ενότητα αναπτύσσεται σε έκταση 20.882 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται οικιστικές, βιομηχανικές, αγροτικές και δασικές ζώνες. Παρά ταύτα, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 1995 και του 1998 ο δασικός πλούτος της περιοχής περιορίστηκε κατά πολύ, ενώ ακολούθησαν και κατολισθήσεις στις ορεινές πλαγιές που επλήγησαν μετά και το σεισμό του 1999.

Μέχρι και το 1981 ο πληθυσμός της περιοχής εξελίχθηκε με ομαλούς ρυθμούς, ενώ τη δεκαετία του 1990 και του 2000 ο πληθυσμός υπερτριπλασιάσθηκε.

Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγεται η θέα του πεντελικού τοπίου, με τους ανάγλυφους λοφίσκους να αγκαλιάζουν το χωριό και το μεγάλο ρέμα να δροσίζει την πεδιάδα. Το βουκολικό τοπίο με τα ιπποφορβεία και τη βιοποικιλότητα των Μεσογείων, συμπληρώνεται από την καλαίσθητη αρχιτεκτονική των κατοικιών που οικοδομούνται. Το κέντρο αναπτύσσεται γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου όπου εντοπίζεται και το κοινοτικό κατάστημα, ενώ χαρακτηριστικό σημείο εστίασης για τους περαστικούς αποτελεί το εμπορικό κέντρο του Πικερμίου. Η αγορά επεκτείνεται σταδιακά στην ευρύτερη ακτίνα της λεωφόρου Μαραθώνος, που αποτελεί και τον βασικό οδικό άξονα τοπικής διέλευσης, με τη διαμπερή κυκλοφορία να διοχετεύεται στον αυτοκινητόδρομο Σταυρού-Ραφήνας.