Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου,2024

Καφέ Κάδος

 

Οι καφέ κάδοι υλοποιούν το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοααποβλήτων της πόλης. Μέσα σε αυτούς τους κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ (αναλυτικότερα παρακάτω). Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων προς ταφή και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

Πώς χρησιμοπιούμε τον καφέ κάδο;

 

Με απλά βήματα:

 
  1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα.
  2. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο χύδην ή σε χάρτινες σακουλές ή σε βιοδιασπώμενες ΜΟΝΟ πλαστικές σακούλες (προσοχή, όχι δεμένες σακούλες).
  3.  

Τι βάζουμε στον καφέ κάδο:

 

Ø  Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη),

  • Ø  Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο ΠΟΤΕ ΝΩΠΟ,
  •  
  • Ø  φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια,
  •  
  • Ø  δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά,
  •  
  • Ø  τσόφλια αυγών,
  •  
  • Ø  υπολείμματα καφέ ή αφέψημα,
  •  
  • Ø  ξερά ή χλωρά φύλλα, σε περιορισμένες ποσότητες
  •  

Τι ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο:

 

 Ø  Κόκαλα,

Ø  μπαταρίες,

Ø  ξύλινα αντικείμενα,

Ø  οικοδομικά υλικά,

Ø  υφάσματα.

Ø  πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο, κ.’α.  

  •  

Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο:

 

Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).