Με μεγάλη προσέλευση κοινού και σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης στη μνήμη της Αθηνάς Λατινοπούλου.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή πολιτιστική διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους 31 καλλιτέχνες της περιοχής, αποτίοντας φόρο τιμής στη ζωγράφο και διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη, το έργο και την καλλιτεχνική της παρακαταθήκη.
Την έκθεση διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Στα εγκαίνια μίλησαν η Δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επικοινωνίας Θωμάς Μαυρογόνατος και η εικαστικός Αγγέλικα Κοροβέση, η οποία προλόγισε την εκδήλωση.
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού προσέδωσε ιδιαίτερο χαρακτήρα στη βραδιά, με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και εικαστικές προσεγγίσεις, που συναντώνται σε έναν κοινό σκοπό, την απόδοση τιμής σε μια δημιουργό με σημαντική και πολύχρονη καλλιτεχνική διαδρομή.
Η Αθηνά Λατινοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Δημητρέλη, καθώς και κεραμική και γλυπτική στη ΧΕΝ Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής της πορείας παρουσίασε έργα της σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δημιουργίες της περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα επεκτάθηκε και στον χώρο της λογοτεχνίας, αναδεικνύοντας την πολύπλευρη δημιουργική της προσωπικότητα.
Ιδιαίτερη υπήρξε η σύνδεσή της με την καλλιτεχνική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη συμμετοχή της στην ομαδική έκθεση «Ξανά Ζω», που πραγματοποιήθηκε στο Μάτι το 2019. Μέσα από εκείνη την πρωτοβουλία, η Αθηνά Λατινοπούλου, μαζί με άλλους δημιουργούς, συνέβαλε στην ανάδειξη ενός μηνύματος αισιοδοξίας, ελπίδας και δύναμης, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
Η έκθεση που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο συνεχίζει αυτή τη διαδρομή επικοινωνίας και δημιουργίας μέσα από την τέχνη. Παράλληλα, αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την ανάδειξη των καλλιτεχνών της περιοχής, την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας και τη διατήρηση της καλλιτεχνικής μνήμης του τόπου.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Εικαστικών Μεσογαίας στη διοργάνωση της έκθεσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη συνεισφορά της Τίτας Σταύρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2026, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, επί της οδού Αραφηνίδων Αλών 10–12.
Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00–19:00, και το Σάββατο, 09:00–14:00.

