Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πρωτοποριακού περιβαλλοντικού προγράμματος «Μικρές Πράξεις Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο στην περιοχή της Ραφήνας παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ραφήνας Πικερμίου παρουσία του Υφ. Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά, του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, της Διευθύνουσας Συμβούλου του Ο.Λ.Ρ. κας Δέσποινας Γκικάκη, του Πρ. της Aegean Rebreath, κ. Γιώργου Σαρελάκου, και του Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της BAT Hellas, κ. Στέφανου Διανέλλου.
Το πρωτοποριακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα τους προηγούμενους μήνες σε συνεργασία της Aegean Rebreath, του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και της BAT Hellas, «καθάρισε» την περιοχή από μία από τις πιο επικίνδυνες αιτίες μόλυνσης, τα πλαστικά μίας χρήσης.
Mείωση-ρεκόρ κατά 62% μέσα σε 6 μήνες σημειώθηκε στον αριθμό των αποτσίγαρων στο έδαφος στην περιοχή της Ραφήνας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα αποτελέσματα ήρθαν με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος διεθνών προδιαγραφών για το περιβάλλον με την ονομασία «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία του οργανισμού Aegean Rebreath, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και της BAT Hellas.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διεθνών προδιαγραφών γύρω από την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών μιας χρήσης, που περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων, όπως ειδικούς συλλεκτήρες για τα αποτσίγαρα, ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και ένα καινοτόμο δορυφορικό πρόγραμμα που μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας «υποδεικνύει» τις περιοχές που είναι περισσότερο περιβαλλοντικά επιβαρυμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα τεχνικές καταγραφής των αποτσίγαρων μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας και δορυφορικών συστημάτων που βασίζονται σε αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνη. Το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαΐου 2022, οι δορυφορικές μετρήσεις έδειξαν σημαντικές ποσοστιαίες μεταβολές σε κομβικά σημεία της Ραφήνας. Ενδεικτικά, καταγράφηκε μείωση των αποτσίγαρων κατά 59,1% στην κεντρική πλατεία της πόλης και κατά 52,6% στο Λιμάνι της Ραφήνας, ενώ στην κεντρική παραλία η μείωση άγγιξε το 68,6%.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, δήλωσε:
«Καθώς η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, οι δράσεις που συμβάλλουν σε αυτήν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή όταν είναι συντονισμένες και ομαδικές. Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» αποτελεί πρότυπο συνέργειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, και δείχνει τον δρόμο μπροστά, εν όψει μάλιστα και μιας τόσο σημαντικής ημέρας, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγχαίρουμε όλους όσοι συνεισέφεραν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού προγράμματος».
Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε:
«Σταθερά προσηλωμένοι σε πολιτικές βελτίωσης του περιβάλλοντος επιλέξαμε, και όπως αποδεικνύεται σήμερα δικαιωνόμαστε, να φιλοξενήσουμε από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά στη Ραφήνα το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα». Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης κατά 62% μέσα σε 6 μήνες των αποτσίγαρων στο έδαφος, στις παραλίες και κατ’ επέκταση και στις θάλασσές μας, δείχνουν ότι μειώθηκε συνολικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για όλους τους κατοίκους ενώ αναβαθμίστηκε παράλληλα η εμπειρία των επισκεπτών της πόλης μας. Υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο θα αφήσει παρακαταθήκη, εκτός των άλλων, και την ευαισθητοποίηση στους πολίτες της Ραφήνας γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε., κυρία Δέσποινα Γκικάκη, δήλωσε:
«Η συμμετοχή μας στη δράση αυτή, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος – και δη του θαλάσσιου – μας γεμίζει ικανοποίηση. Το λιμάνι της Ραφήνας υποδέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, εξυπηρετώντας σημαντικές ροές ταξιδιωτών και συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία. Με το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, το λιμάνι της Ραφήνας είναι ακόμη πιο σύγχρονο, πιο «πράσινο», πιο φιλικό προς τους ανθρώπους που το επισκέπτονται και εργάζονται σε αυτό».
Ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε:
«Το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», χάρη στις πολλαπλές διαστάσεις της παρέμβασής του, στα καινοτόμα εργαλεία που χρησιμοποιεί και στον «έξυπνο», πρακτικό χαρακτήρα των λύσεων που προσφέρει, έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της ευαισθητοποίησης, της εξαγωγής πρωτογενών δεδομένων αλλά και της αντιμετώπισης του προβλήματος της αλόγιστης απόρριψης αποτσίγαρων στην περιοχή. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι καθιστά ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι η θαλάσσια ρύπανση ξεκινάει πρωτίστως από την ξηρά – και ότι η πρόληψη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».
Ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της BAT Hellas, κ. Στέφανος Διανέλλος, ανέφερε:
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σκοπό του Ομίλου της ΒΑΤ να δημιουργήσει ένα Καλύτερο Αύριο. Μέσα από την πρωτοβουλία «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», καταφέραμε να συμβάλλουμε στη μείωση του προβλήματος στην περιοχή της Ραφήνας, αλλά και να αναδείξουμε το ζήτημα της αλόγιστης απόρριψης των πλαστικών μίας χρήσης, τονίζοντας τον ρόλο που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτήν την κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί συμβολικά στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού με την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης κατασκευής στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, μιας πραγματικής «σκηνής εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ραφήνα επελέγη λόγω του ότι συνδυάζει σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων και μεγάλη εποχική αύξηση λόγω του λιμανιού.